Rolbasculebrug

Een basculebrug die bij het openen en sluiten roteert en transleert. De brug rolt daartoe over horizontaal opgestelde railbanen met kwadranten die rotatie-symmetrisch zijn met het draaipunt van de brug. Het draaipunt beweegt daardoor langs een horizontale baan.

Nadere omschrijving

De rolbasculebrug heeft geen vast draaipunt. Door het rollen verplaatst het draaipunt zich langs een (rechte) lijn. Bij het openen verplaatst de brug zich daardoor naar achteren (van de doorvaart af), zodat een ruimere doorvaart voor de scheepvaart beschikbaar komt. De kans op aanvaren van de brug door een passerend schip met een brede bovenbouw of bovenlading neemt daardoor aanzienlijk af.

Voorbeeld in Nederland is de brug over de Noord bij Alblasserdam.

De rolbasculebrug is ook bekend onder de naam Scherzerbrug naar de Amerikaanse ingenieur William Donald Scherzer. Behalve in de Verenigde Staten zijn onder andere ook fraaie exemplaren te zien in het Antwerpse havengebied. Bij de brug in Alblasserdam is de rolbaan onder het maaiveld in de brugkelder opgenomen, maar bij de bruggen in Antwerpen bevindt de rolbaan zich op het maaiveld, waardoor de beweging van de brug beter is te zien.

rolbasculebrug
Schema rolbasculebrug
 

rolkwadrant

Rolbasculebrug o/d Noord bij Alblasserdam: rolkwadrant
 
rolbasculebrug1
Oosterweelbrug Antwerpen

 

Literatuurverwijzing:

Oosterhof, J (Red), 1999, Bruggen in Nederland 1800-1940, Beweegbare bruggen, Nederlandse Bruggen Stichting p/a Walburg Pers, Zutphen

Coelman, B.H, 1992, Beweegbare Verkeersbruggen, Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Bouwdienst Rijkswaterstaat, Voorburg